...

2000-talets gröna arkitektur – vad det är?

2000-talets gröna arkitektur är en visionerande strategi för miljömässig ansvarstagande i byggandet av olika typer av offentliga och privata strukturer. Det belyser hållbarheten i samspelet mellan människor, miljö och naturliga system. Fördelarna med gröna arkitekturstrategier är energieffektivitet och en sund inomhusmiljö, skydd av naturresurser och ett ökat skydd av miljön. Genom att öka den hållbara användningen av vatten, energiresurser och material, skapar 2000-talets gröna arkitektur ett långsiktigt hållbart samhälle.
Grön arkitektur: Ett modulhus i Australien

9. Det vertikala trädgårdshuset av Stefano Boeri i Lausanne, Schweiz.

Många människor är skeptiska till trädklädda byggnader och anser att tanken på vertikala trädgårdar är ohållbar. Det är dags för dem att ändra sig, för huset som ritats av den milanesiske arkitekten Stefano Boeri har redan byggts, och det väcker verkligen bara beundran.

Grön arkitektur: ett hus av halm

7. Andrew Maynard suddar ut gränsen mellan interiör och exteriör.

De mest imponerande projekten skapas av arkitekter som har stilkänsla och uppskattar ekodesign, men som också arbetar med humor. Här är ett visuellt bevis på detta.

Grön arkitektur: grönska på taket

5. En revolution inom grön arkitektur.

Världen förändras, och med den förändras byggmetoderna för hållbara byggnader. I diagrammet nedan visas en metod för att bygga sådana strukturer, som har ansetts vara orubbligt sann sedan slutet av 1970-talet. I dag ifrågasätts många av hans principer.

Grön arkitektur: ett ekohus av bambu

3. Prefabricerade plasthus som kan beställas via internet.

Nej, det här är inte Hobbiton eller en scen från Teletubbies. Detta är en demonstration av ett komplex av jordhyddor med hjälp av prefabricerade plasthöljen för konstruktion. Och om man tänker på det sistnämnda kan man egentligen inte kalla det ”ekologiskt”.

Grön arkitektur: det kompakta huset

1. Fyra moderna stugor i grannskapets namn.

Fyra par köpte en tomt i Texas och byggde fyra små hus på den, varav ett har ett gemensamt kök, matsal och gästrum. Det är ett nytt sätt att leva i gemenskap.

Grön arkitektur: bostäder för ett gemensamt liv i samhället

Kanske kommer inte alla dessa projekt att vara genomförbara på lång sikt, men deras idéer kommer att utvecklas och anpassas av andra gröna arkitekter.

Vad imponerade mest på dig??

Vill du läsa

Betygsätt den här artikeln
( Inga betyg än )
Hugo Lind

Jag föddes och växte upp i en familj där renovering och byggnation var en central del av vårt liv. Min far var byggentreprenör och jag tillbringade mina tidiga år med att följa honom på olika byggarbetsplatser. Att se hur han förvandlade gamla och nedgångna hus till vackra och moderna hem inspirerade mig och väckte min passion för renovering. Mer detaljerad

Webbplats med användbara tips för varje tillfälle
Comments: 1
  1. Sofia Lundqvist

    Vad är 2000-talets gröna arkitektur och hur skiljer den sig från tidigare stil och design? Vilka hållbara och miljövänliga tekniker och material använder man idag för att skapa gröna byggnader? Är det en kostsam process att integrera hållbarhet i arkitekturen och hur påverkar det samhället och miljön på lång sikt?

    Svara
Lägg till kommentarer