Amerikanska hem: arkitektoniska klassiker –Frank Lloyd Wrights museihus

Frank Lloyd Wright är en av Amerikans mest välkända arkitekter. Hans talang för att skapa vackra, funktionella hem är oöverträffad. Wright byggde flera museihus med komplexa designelement, som även är starkt påverkade av amerikansk kultur och naturlandskap. Deras arkitektoniska kvaliteter och unika utseende gör dem till hjärtslagande klassiker.
Utsidan av Frank Lloyd Wrights hus

Huset ritades och byggdes av Wright 1889 för honom och hans fästmö Catherine Tobin. På bottenvåningen finns traditionellt vardagsrum, matsal och kök. Inbyggda soffor som Wright själv hade designat var en nyhet för den tiden.

Foajén i Frank Lloyd Wrights hus

De stora fönstren i foajén släpper in solljus och breddar utrymmet på bottenvåningen ännu mer. Granitlisterna som förbinder väggarna och taket beställdes inte förrän i början av 1900-talet.

Interiören i lobbyn i Frank Lloyd Wrights hus

Catherine valde alltid fräscha, naturliga dekorationer. På bänkarna bredvid kaminen placerades julklappar till barnen.

Inredning av matsalen

Samma år öppnades ett lekrum på första våningen, där barnen gjorde musik och till och med uppträdde med egna föreställningar.

Familjen dekorerade traditionellt sitt hem med ett tända ljus och en hög julgran. Barnen fick inte vara i rummet med julgranen när Wright pyntade den. En hink med vatten förvarades alltid bredvid trädet, ifall det skulle börja brinna.

Juldekoration i Frank Lloyd Wrights hus

Gästerna samlades ofta runt trädet för att fira, sjunga och dansa. Girlanden var för övrigt gjorda av popcorn och tranbär.

Inredning för barnrum

Här kan du se hur Wright gjorde sig av med vinden och ökade höjden på rummen. Väggen som skiljer rummen åt når inte ända upp till taket.

Inredning för barnrum
Korridoren i Frank Lloyd Wrights hus

Studien i två våningar var unik. Det var här som många geniala konstruktioner föddes, liksom den nya arkitekturen ”Prairie Style”. Wright dekorerade till och med sitt arbetsrum utan att glömma arkitekturen: horisontella linjer av kransar förband väggarna och vertikala linjer höjde visuellt taket.

Interiör i en arbetslokal

Arkitekten har flyttat in sitt arbetsrum i huset för att vara närmare sin familj.

Fönsterplats

I museet kan du se leksaker och saker som gavs till barnen i julklapp.

Inredning av kök
Fasaden till arkitekten Frank Lloyd Wrights studio

Allt för att Wright ville att kunderna skulle komma till hans arbetsrum, inte till huset. Han arbetade hemifrån, men blandade inte ihop de två.

Fasaden till arkitekten Frank Lloyd Wrights ateljé

Läs mer

Betygsätt den här artikeln
( Inga betyg än )
Hugo Lind

Jag föddes och växte upp i en familj där renovering och byggnation var en central del av vårt liv. Min far var byggentreprenör och jag tillbringade mina tidiga år med att följa honom på olika byggarbetsplatser. Att se hur han förvandlade gamla och nedgångna hus till vackra och moderna hem inspirerade mig och väckte min passion för renovering. Mer detaljerad

Webbplats med användbara tips för varje tillfälle
Comments: 2
  1. Oskar

    Vad är det specifika draget hos Frank Lloyd Wrights museihus som gör dem till arkitektoniska klassiker i Amerika?

    Svara
  2. Markus Henriksson

    Är Frank Lloyd Wrights museihus i Amerika välkända och populära? Vilka är de mest framstående museihusen som han har skapat och var kan jag hitta dem?

    Svara
Lägg till kommentarer