...

Månkalender för inomhusväxter för 2018

Välkommen till 2018! Lycka till med att hålla din inomhusväxtlycka igång med den specifikation av månkalender för inomhusväxter som publicerats här. Med spårning av månfaser, veckokalender och tips om vilka växter som du ska plantera under varje månad, kommer denna månkalender att vårda växterna och ge dig en lyckligare och odlingsvänlig år.

Månen spelar en enorm roll i livet för levande organismer på jorden. Hon kan ”flytta” de enorma massorna med hav i havet, hav genom tidvatten. Organismer av människor, djur och växter består till stor del av vatten, så deras biorytmer är förknippade med månens cykler. Mänskligheten har länge sett denna himmelsk kropp. Under många generationer har människor överfört varandra kunskap om månens inflytande på utvecklingen av allt liv. Månkalendern för inomhusväxter kan bli en assistent i framgångsrik blomsterodling, du behöver bara förstå några mönster.

Hur månen påverkar inomhusväxter

Biorytmer av alla växter beror direkt på jordens rotation runt solen, vilket leder till en förändring av dag och natt, säsonger. Inomhusblommor är inget undantag. Den cykliska karaktären i deras livsprocesser är också förknippad med månens gång genom 12 stjärntecken under månmånaden (29-30 dagar). Månenergier påverkar perioderna med tillväxt och vila hos växtorganismer, rörelsens riktning för deras juice, förmågan att ackumulera näringsämnen.

Månfaser

Under månens rörelse i sin bana upplyser den jorden annorlunda. Dessa periodvis föränderliga belysningstillstånd är cykliska till sin natur och kallas månens faser. Nymånen är månens position när den ligger på en rak linje mellan jorden och solen. Detta är tiden då satelliten på vår planet inte syns på himlen. I fullmånen ser månen ut som en full lysande skiva. Dess inflytande på växternas vitala aktivitet tas som en bas i beredningen av månkalendrar för inomhusväxter.

Månfas påverkan på växten
Vaxande halvmåne

(första, andra månfasen)

Det finns en rörelse av juice från rötter till blad, blommor, frukt. Perioden kännetecknas av hög aktivitet av gröna organismer, aktiv tillväxt. Näringsämnen samlas in av dess markdel. Det rekommenderas att så frön, riklig vattning, transplantera grödor, rota sticklingar, dela busken, lossa jorden.
Fullmåne Vitaliteten når sitt högsta värde. Växtkroppen har absorberat alla fördelaktiga ämnen som finns tillgängliga för den. Gynnsam plantering av långa spirande frön. Tunnning, bevattning, mineralförband och sprutning tolereras väl för närvarande..
Avtagande måne

(tredje, fjärde månfasen)

En gradvis minskning av vital aktivitet, nivån på cellvätska minskar, det finns ett utflöde av näringsämnen till rötterna, förvärvade under fotosyntesen. Rötning är gynnsam, förberedelse för att tvinga glödlampor, knölar. Beskärning görs för att bromsa tillväxten. Spraya läkemedel effektivt mot sjukdomar och skadedjur. Det rekommenderas att begränsa vattningen.
Ny måne All kraft är koncentrerad i rotsystemet, kroppen behöver fred, den förbereder sig för en ny cykel. Under denna period rekommenderas det inte att röra växten. Varje manipulation påverkar blommornas tillstånd negativt. En bra dag att bekämpa sjukdomar och skadedjur.

stjärntecken

Månen, som tar sin väg på himlen, är under en tid i en viss stjärntecken. Astrologer är medvetna om månens inflytande på de fysiologiska processerna hos levande organismer och sammanställer månkalendrar för inomhusväxter. Jordsatelliten är i var och en av de 12 tecknen på zodiaken i 2-3 dagar, och påverkar på ett visst sätt biorytmerna hos levande varelser. Stjärntecken skiljer:

  • ”Bördig.” De kallas så för att grödor som planterats eller såts vid denna tid växer snabbt och ger höga utbyten. Dessa är: Cancer, Skorpion, Fiskarna, Oxen (delvis) och Vågen.
  • ”Ofruktbar.” På de dagar då månen är i dessa tecken, plantera inte grödor i blomsterodling och jordbruk, så frön. Detta registreras i månkalendern för inomhusväxter. Det noteras att plantorna kommer att vara ”inte vänliga”, smärtsamma när månen påverkas av Leo, Skytten, Väduren.
  • Tecken på genomsnittlig ”fertilitet”: Stenbock, Jungfru, Tvillingarna, Vattumannen.

stjärntecken

Under århundradena har mänskligheten samlat bit för bit information om groddar, utveckling, tillväxt och fruktbarhet hos växter. Månkalendern indikerar månens position i en viss stjärntecken och dess inflytande på människodyrkade kulturer:

  • Väduren. Det kännetecknas av intensiv tillväxt av nya skott..
  • Taurus. Skördas under denna period lagras under lång tid utan att förstöra.
  • Jungfrun. Snabb spiring och utmärkt överlevnad av växter under transplantation noteras..
  • Libra. Fruktmassan hälls med juice, blommorna är speciellt doftande idag, motståndet mot skadedjur och sjukdomar i växtsvärlden är maximalt.
  • Scorpio garanterar odlade grödor som planterats under denna period, resistens mot infektioner och långvarig lagring av frukt.
  • Skytten främjar bildandet av ett stort antal frön och en lång stjälk av groddar som planterats under dess dagar.
  • Stenbocken anses vara ett bördigt tecken. Det ger en utmärkt gröda, växtorganismernas motstånd mot frost, torka, sjukdom.
  • Cancer bidrar till en riklig gröda som lagras dåligt. Frön erhöll svag groning.
  • Tvillingar. Skörden är inte hög, men har en lång hållbarhet..
  • Vattumannen, lejonet är bra för att samla frön.
  • Fiskar. Grödor som planterats denna dag har höga utbyten. Skörden bör inte planeras under dessa dagar: lagringsperioden är kort, frukterna försämras snabbt.

Floristens månkalender för 2018

Blomsterhandlare är bekanta med en underbar känsla av kontakt med djurlivet, även i ett litet utrymme i sina egna hem. Växande inomhusväxter ger människor stor glädje när deras husdjur är friska, fulla av energi och glädje med sin vackra blommande. En stor tillgång för en man som har ägnat en del av sitt liv till blommor är månkalendern för inomhusväxter. För att få utmärkta resultat inom blomsterodling, rekommenderar astrologer att använda information om de gynnsamma perioderna med blomsterodling i månfaserna under 2018:

  • Januari. Från den 26: e perioden av den växande månen, som ligger i de bördiga tecknen på Oxen och cancer. Dessa är gynnsamma dagar för att plantera inomhusblommor. Det rekommenderas att förändra marken i vuxna grödor och förbereda rotstickor för nya plantor.
  • Februari markerar början av växtsäsongen för många inomhusblommor efter en viloperiod. Du kan granska och sortera frön för framtida plantering, förbereda jord och behållare för årliga grödor. Det är värt att plantera blommor som petunias, snapdragon, lobelia efter 17 mars enligt rekommendationerna i månkalendern.
  • Mars. Från den 21: e kan du säkert göra transplantation av vuxna inomhusblommor till mer fria krukor och blomkrukor. Mindre skador på rotsystemet medan blommorna kommer att tåla smärtfritt. Enligt månkalendern kännetecknas denna tid av dominansen av ”vatten” stjärntecken.
  • April. Från 1 till 15 kommer månen att minska. Detta är en gynnsam period för kampen mot sjukdomar och skadedjur. Beskärning av blomstammar bör göras för att bromsa tillväxten. Efter 04/17/18 kan du återuppta transplantation av gröna husdjur, om detta förfarande inte genomförs tidigare.
  • Maj. Den första halvan av månaden ägnas åt att utfodra och plantera glödlökningsgrödor i behållare utomhus, utformade för att dekorera balkonger och loggior. Efter den 16: e är det rätt tid att transplantera årliga plantor.
  • Juni är en lämplig månad för bildning av kronor, sticklingar av dekorativa inomhusbuskar, till exempel hibiskus. Skörd (klippning av topparna på grenar) och sticklingar för plantmaterial görs bäst efter 25 juni. Fortsätt att plantera penséer och glömma bort mig i öppen mark.
  • Juli. Allt arbete med att uppdatera gröna grödor har genomförts. Det återstår att ta hand om husdjur och beundra deras arbete. Vattna, tvätta och rengöra växter görs bäst på zodiakens ”vatten” -dagar: 3-4, 12-13, 20-22.
  • Augusti. Månaden börjar den 18 måndag (Vattumannen). Den här gången innebär inte aktiva åtgärder mot växter. Det bör begränsas till att lossa marken, ta bort torra löv. Bildningen av knoppar av blommande grödor kommer att bero på korrekt beskärning av stjälkar. Du bör använda månkalendern för att välja den bästa perioden för dessa manipulationer.
  • September. Den första måndag faller den 10 september, Månen står under Jungfruens tecken. Perioden har god energi för att sprida blommor. Gloxinia, begonia, violet sprids lätt av blad, som måste placeras i vatten för att bilda rötter. Slutet av månaden är en bra tid för en blommetransplantation..
  • Oktober. Hösten är i sin egen rätt. Vissa växter förbereder sig för vinter vila. Det första decenniet av månaden kräver begränsning av vattning och sprutning till ett minimum. Den 9 oktober, vid nymånen, måste hemträdgården förses med fullständig vila. Det andra och tredje decenniet kan ägnas åt att förbereda sig för vintern, vilket ger den sista blomtransplantationen i år..
  • November. Suckulenter måste ordna konstgjord torka. I november och december vattnas de en gång. Undvik att vattna i januari och februari. Med otillräckligt naturligt ljus måste ljusälskande inomhusgrödor överföras till fönsterbrädorna på södra sidan. Månens tillväxtfas börjar den 7 november. Det är nödvändigt att säkerställa tillräcklig vattning av blommor med centralvärme.
  • December. Årliga bulbous grödor planterade före 7 december kommer att glädja våren med riklig blomning. Från det andra decenniet av månaden bör särskild uppmärksamhet ägnas åt orkidéer, som börjar förbereda sig för blomning. Månkalendern rekommenderar att man använder denna tid för att blötlägga frön, vilket kommer att påverka den vänliga spiringen av plantor positivt.

Floristflicka

En tabell över gynnsamma och ogynnsamma dagar

Månkalendern för inomhusväxter ger information om gynnsamma och ogynnsamma dagar för trädgårdsarbetare att arbeta. Det hjälper blommaälskare att inte göra fel i vardagens växtskötsel. Den presenterade tabellen är baserad på en graf över säsongsbundna biorytmer av färger, månadsfaser av månen, dess årliga rörelse längs stjärntecknen:

Månad Gynnsamma dagar för ogynnsamma dagar för inomhusblomvård
vattna, tvätta löv gödningsmedel plantering, avel beskärning lossna jorden
januari 1, 7, 11, 16, 20, 26 7, 11, 14, 20 6, 20, 23, 27 1, 6, 13, 23 13, 20, 30 2, 3, 15,18, 31
februari 6-7, 12, 19, 25, 28 4-5, 13-14, 25 8, 19, 21-22, 25-27 2, 3, 5, 9 2, 3, 9, 24 1, 10, 16
Mars 5-7, 15-17, 22-23 5, 6, 10, 12, 17, 22 10-11, 20-21, 22, 25 6-8, 12, 28 1-2, 13, 20, 26 3-4, 9, 14, 18, 31
april 2-3, 8-9, 12-13, 21-22, 27, 31 8-9, 12-13, 15, 27, 29 8, 17-19, 20, 23-25 2, 4-5, 7, 14, 30 25, 26, 30 1, 14, 16, 23
Maj 1, 8-11, 16-17, 25, 27, 31 4-6, 8-9, 10-11, 17, 27, 31 4, 6, 8-9, 17, 19, 20, 22-23, 26-27 5, 10-11, 27-28 2-3, 7-8, 11, 13, 28-29, 30 14-15, 21
juni 4-6, 10-11, 14, 23-24 4-6, 10-11, 14, 23-24 6-7, 12, 14-16, 18-20, 22 1, 8-9, 23, 29 1-3, 8, 12, 27, 30 13, 25, 28
juli 2-4, 12-13, 20-21, 30, 31 2-4, 12-13, 21, 30-31 2, 14-18, 22-23, 25 5, 7-8, 10-12, 19 5, 10, 28-29 19, 27
augusti 1, 4, 8, 11, 15, 17, 27-28, 30 1-2, 8, 10-11, 15, 17, 30 4-5, 12-13, 14-15, 19-21 2-4, 8 22, 29 6-7, 10, 24-25, 27, 29 7, 9 23, 26
september 2-5, 12, 21-23, 26-27 2-5, 12-13, 22, 26-27 1, 11-13, 17-19, 23 5-6, 15-16, 26, 30 1-3, 6, 8, 15, 27, 29 9, 10, 24
oktober 2-3, 10-11, 16, 20-21, 29, 30 2-3, 16, 20-21, 29 6-7, 10-11, 16, 20-21, 29 1, 4, 8-9, 22, 24, 31 4, 15, 17-19, 22, 24 9, 12, 26
november 2-3, 9-10, 16-17, 25-26 2-3, 9-10, 16-17, 26 2-3, 5, 16-17 2-3, 14, 16-17, 30 8, 18, 20, 28 7, 22-23
december 4-5, 12-14, 23-24 4-5, 13-14, 23-24, 29 1-2, 18-19, 20-21, 24, 28 1-3, 11, 16, 19, 24 6, 11, 26 3, 7, 22

Vilka dagar kan jag transplantera inomhusblommor

För framgångsrik transplantation av inomhusblommor, tillsammans med säsongsförändringar och funktioner i måndagarna, är det nödvändigt att ta hänsyn till varje växts individuella egenskaper. Till exempel blommar orkidéer från oktober till april, vid en tidpunkt då de flesta inomhusblommor under vintermånaderna kännetecknas av vilotillstånd. På vintern är det inte bara omöjligt att transplantera dekorativa grödor, utan det rekommenderas att vattningen reduceras till ett minimum. Suckulenter slutar helt vattna på vintern.

Dekorativt bladverk

Många arter av hemväxter har iögonfallande blommor, men de är uppskattade för dekorativa blad. Inomhus träd ser väldigt söta ut: kaffe, te, palm. Populära dekorativa bladverk är:

  • sparris;
  • dieffenbachia;
  • dracaena;
  • Monster
  • Peperomia;
  • ficus;
  • Chlorophytum.

Varje sådan kultur har sina egna biorytmer och kräver en individuell inställning. Alla tolererar inte höga temperaturer, låg luftfuktighet och direkt solljus. För att öka luftfuktigheten rekommenderas att du placerar en blomkruka i en dräneringspanna med expanderad lerartyp som fuktas då och då. Alla bladgröna kulturer kräver särskild uppmärksamhet under våren. Transplantation inomhusväxter enligt månkalendern ger utmärkta resultat. År 2018 är de bästa datumen för detta (inom parentes är stjärntecknet genom vilket månen passerar):

  • Mars: 20-21 (Oxen), 24-26 (Cancer)
  • April: 16-18 (Oxen), 21-22 (Cancer);
  • Maj: 18-19 (Cancer), 27 (Scorpio).

Monstera växt

Transplantera ampel- och klättringsväxter

Blomsterhandlare är glada att växa ut ampulösa och lockiga blommor. Bland dem finns det fleråriga rankor inomhus och snabbt växande årliga grödor som dekorerar balkonger på sommaren. De mest populära är:

  • Clerodendrum;
  • murgröna;
  • bougainvillea;
  • passionsblomma;
  • monstera;
  • Hoya et al.

Månkalendern för krukväxeltransplantationer 2018 rekommenderar att du utför denna manipulation under våren och hösten på dagar då den avtagande månen in ligger under stjärntecknet Skytten, Jungfru och den växande är under Tvillingarna:

  • Mars: 8-10, 22-23;
  • April: 4-6, 19-20;
  • Maj: 2-3, 16-17;
  • September: 30
  • Oktober: 6-7
  • November: 2-4

Lökar och knölar inomhusväxter

Hushållsblommor med bulbösa och tuberösa rötter blommar väldigt vackert. Deras särskiljande kännetecken är att efter blomningen kräver dessa grödor en vilande period vid låg temperatur. Vissa arter kräver knölar och lökar förvaras på vintern utan luftdelar. Blomsterodlare odlar med stort nöje sådana kul- och knölgrödor:

  • amaryllis;
  • knölbegonia;
  • hårfäste;
  • hippeastrum;
  • gloxinia;
  • sur syra;
  • clivia;
  • lilja;
  • cyklamen;
  • eucharis och andra.

Månkalendern för inomhusväxter kommer att vara en utmärkt assistent för trädgårdsmästare som bestämmer sig för att odla inomhuskula och tuberösa blommor. Det är bäst att transplantera dem under 2018 på de dagar då den avtagande månen är under skorpionens tecken och den växande – Stenbocken:

  • Februari: 6-8;
  • Mars: 6-7;
  • 2-3 april;
  • 1 maj;
  • Oktober: 15-16;
  • November: 11-13.

Krukväxter

Funktioner av växtskötsel på månkalendern

En av de viktiga faktorerna som påverkar den vitala aktiviteten hos inomhusblommor är vattning. Oförfarna blommatillverkare gör ofta misstag, eftersom de vattnar plantorna felaktigt. Säsongsskillnader, grödors individuella egenskaper, temperatur, luftfuktighet ger olika nivåer av vattenförbrukning av blommor. Intensiv vattning och sprutning är nödvändig när:

  • det finns en period med aktiv blomsterväxt;
  • kulturer har tunna och känsliga löv (dieffenbachia, sparris, etc.)
  • potten har en liten volym relativt den gröna bottenmassan i blomman;
  • hemträdgården ligger i ett rum med centralvärme;
  • en keramisk kruka används för att odla blomman;
  • våtmarkskultur (akvatisk ormbunke, sirpus).

Vattning kommer att vara effektiv om det utförs på ”vatten” dagar, när månen är under tecken på cancer, fiskarna, skorpionen. Det rekommenderas inte att vattna och spraya blommor på ”lufta” dagarna i Vågen, Vattumannen, Tvillingarna. Detta kan leda till att skadedjur attackerar gröna husdjur. Månkalendern ger nödvändig information om de gynnsamma dagarna med nödvändiga åtgärder för vård av inomhusblommor.

Betygsätt den här artikeln
( Inga betyg än )
Radgivare Froya
Webbplats med användbara tips för varje tillfälle
Comments: 2
  1. Marcus

    Vad är detaljerna i denna månkalender för inomhusväxter för 2018? Vilka växter rekommenderas för varje månad och vilka vårdinstruktioner ges? Tack på förhand!

    Svara
  2. Tobias Ekström

    Hej, jag såg att du nämnde en månkalender för inomhusväxter för 2018. Var kan jag hitta den? Jag är nyfiken på att lära mig mer om hur månfaser påverkar mina växter. Tack på förhand för din hjälp!

    Svara
Lägg till kommentarer