...

Armeniska efternamn – populärast, lista 2019

Vi presenterar den ultimata listan över de mest populära armeniska efternamnen 2019! Upptäck de commons komponenter som finns inom armeniska namn, se långa listor över de mest vanliga armeniska namnen och deras betydelser. Specialutformad för att hjälpa föräldrar att välja ett lämpligt namn för sitt barn. Självklart är alla listor fyllda med söta och unika armeniska efternamn att välja från!

Hur ta reda på en persons nationalitet om det inte finns något sätt att fråga honom om det? Det finns flera sätt: du kan lyssna på tal och titta på utsidan och försöka identifiera de karakteristiska funktionerna. En annan enkel men effektiv metod är att analysera efternamnet. Om det slutar på ”yang”, ”en”, ”enz”, är det troligt att personen du är intresserad av är armeniska.

Armeniska namn och efternamn

Ursprungligen hade invånarna i detta land inte fulla namn, eftersom det inte fanns något behov av dem. Armenierna bodde i små grupper och kände varandra perfekt. Om det i byn fanns flera personer vars namn var detsamma, hittade de omkring dem särskiljningsegenskaper och läggs till klanenamn: enligt samma princip drogs efternamn bland många folk, inklusive ryssar.

Ursprunget till armeniska efternamn kan spåras tillbaka till medeltiden, då aktiv handel började, och hantverk skildes från jordbruket. I den här eran saknade människor bara smeknamn. För att förstå vem de pratade om, lät folk, prata om varandra lägga till namnet platsen där personen kom ifrån, eller sin typ av aktivitet, eller en speciell funktion.

Om hantverket i familjen överfördes från generation till generation, ärvde den unge mannen nödvändigtvis namnet på sina föregångare. Ofta tog namnet på den auktoritativa grundaren av klanen grunden, tillskottet av tillhörighet lades till det, till exempel ”uni”, ”yang”, ”nts”, ”onts”, ”oz” och andra. Så de generiska namnen på armenierna utvecklades ständigt och förvandlades gradvis till ett modernt, bekant örat, men var och en har sin egen mening.

Varför har armenier ett efternamn till Jan

Vanliga människor har fulla namn (i det format vi är vana vid idag) började dyka upp i början av 1800-talet. I samma era kan man hitta svaret på frågan, varför har armenier ett efternamn till Jan? Detta slut är mycket vanligt för denna nationalitet, även om den är lånad från det iranska språket. Detta suffix användes för att indikera tillhörande till vilket slag som helst, ett uttryck för ett släktskap. ”Yang” slutar med: Aramyan, Margaryan, Kartyashan, Mirzoyan, Baghdasaran, Arshadyan, Ormanyan och andra derivat med egna namn.

Flicka i nationell armensk dräkt

Prefixet ter i armeniska efternamn

Detta forntida prefix användes fram till början av 1800-talet. Det adderades till det fulla namnet på ädla armenier, präster eller adelsmännen (den första a priori tillhörde en separat gård och valdes ut från ädla fyrstliga familjer). Prefixet ter i de armeniska efternamnen på moderna representanter förekommer inte, men bland historiska karaktärer kan du träffa det: till exempel Ter-Yasayants, Ter-Asaturovs, Ter-Hovakimyan, Ter-Guksayany.

Har armeniska efternamn båge

Som lingvister konstaterar kommer en flur av frågor om huruvida försämringen av armeniska efternamn är möjlig till dem på sommaren eller i början av hösten, när barn börjar anmäla sig till skolor och elever går på skolor. Det exakta svaret på frågan finns på portalen Gramota.ru eller i den beprövade pålitliga katalogen med Rosenthal.

Regeln säger att alla ord följer grammatiklagarna och bör vara lutande om det ändliga elementet låter sig böja sig. Det är, det är möjligt att förstå om det armeniska manliga efternamnet lutar av examensbrevet. Om den slutar i en konsonant, lutar den sig, i en vokal – nej. Armeniska kvinnliga efternamn (som alla som inte minskar) ändras inte under några omständigheter. Det vill säga, det bör skrivas på följande sätt: ”Armen Muradyan”, men ”Anna Muradyan”.

Armenisk kvinna

Armeniska judar – efternamn

Judar har bott i Armenien i mer än 2000 år: när de utgör en betydande del av stadsbefolkningen var de engagerade i handel och hantverk. På tal om armeniska judar är deras efternamn mycket speciella, ofta härledda från namnen på bibliska karaktärer. Till exempel Petrosyan, Matevosyan, Tadevosyan, Ghukasyan, Ananyan … Listan över armeniska efternamn av denna typ kan fortsättas på obestämd tid; dessutom måste man komma ihåg att tidigare namn kan låta annorlunda och förändras över tid.

Armeniska mäns efternamn

För dem som inte är bekanta med landets språk, alfabet och kultur säger inte armeniernas namn något. Men nästan var och en av dem har en viss mening. Om du vänder dig till onomastics, kan du lära dig en hel del intressanta saker. Här är till exempel några armenska efternamn för män, som betyder något specifikt:

  • Asadyan ”(den lyckligaste”);
  • Kocharyan (”nomad”);
  • Arvandyan (”snabb”, ”snabb”);
  • Bashkhiyan (”mentor”, ”lärare”);
  • Davudyan (“kärleksfull”);
  • Gevorgyan (”bonde”);
  • Zavaryan (”himmel”).

Armeniska KVNschik Ararat Keshchyan

Vackra armeniska efternamn

Det finns inga sådana olika namn på ryska som på armeniska. Många moderna företrädare för nationen har fortfarande antika namn, stolta över dem, som övergår till resten av familjen. Vackra armeniska efternamn som bevarats efter någon folkräkning har till exempel följande betydelser:

  • Hambartsumyan (”himmelsk utstrålning”);
  • Durinyan (”starkt huvud”);
  • Kaputikyan (“duva”);
  • Bagdishyan (”lycka i månen”);
  • Adimanyan (”första själen”).
Betygsätt den här artikeln
( Inga betyg än )
Radgivare Froya
Webbplats med användbara tips för varje tillfälle
Comments: 1
  1. Jessica Bergman

    Vilka armeniska efternamn är mest populära år 2019? Jag är intresserad av att lära mig mer om armeniska namn och dess betydelse, speciellt när det kommer till efternamn. Finns det en lista eller ranking som visar de vanligaste eller mest använda armeniska efternamnen? Tack på förhand för hjälpen!

    Svara
Lägg till kommentarer