...

De rikaste länderna i världen – Topp – 20

20 ledande länder som listas som världens rikaste baserat på BNP per capita: vilka är de? Här är en lista över de 20 främsta ekonomiska makterna som tillsammans, kontrollerar större delen av planetens förmögenheter. Fördelarna med att veta dessa länder är att det ger insikt om deras ekonomiska möjligheter, som är viktiga för att upprätthålla stabiliteten och resurser, som är grunden för både nationell och global ekonomisk hälsa.

Detta betyg är baserat på rapport från Internationella valutafonden – FN: s mellanstatliga organisation. Enligt hennes åsikt är de rikaste länderna i världen de med den högsta BNP per capita.

För att ta reda på storleken på BNP per capita divideras den totala BNP (kostnaden för alla varor och tjänster i landet) med antalet invånare.
Total BNP visar ett lands rikedom och BNP per capita visar medborgarnas välbefinnande. Som jämförelse räknas Kina i andra hand, och när det gäller den totala BNP, är den inte ens i topp 50.

Ryssland kom inte heller till topp 20-rankningen. Det rankas 55: e med en BNP på 29 640 dollar per person – över oss ligger Grekland, öarna Saint Kitts och Lettland. En rad under (56: e plats) östaten Antigua och Barbuda.

20. Tyskland [BNP 53 570 USD]

rika länder i Europa

Tyskland är Europas ekonomiska centrum, ett av de mest stabila länderna i denna region. Eftersom de inte har stora andra mineraler än kol, fokuserar den på tjänstesektorn (70% av BNP) och industrin (25% av BNP). Jordbruket står för upp till 1,5%. Huvudsaklig export: maskiner, kemikalier, datorer, mediciner.

19. Danmark [BNP 53 880 $]

Danmark gdp

Kungariket Danmark är den sydligaste skandinaviska staten. Landet har starka ekonomiska grannar (Sverige, Norge, Tyskland), tillgång till havet, gas och olja – det finns få andra mineraler.

Industrin ger cirka 40% av BNP – varvsektorn är särskilt utvecklad. Landet exporterar metallbearbetning, maskinteknik, mediciner, mejeriprodukter och köttprodukter.

18. Sverige [BNP 54 630 dollar]

sverige ekonomi

Sverige är ett annat nordiskt land med en hög levnadsstandard och en stabil ekonomi. Det kännetecknas av att nästan 60% av BNP är skatter. Statens viktigaste resurser är virke, järnmalm och vattenkraft. Dessa produkter är grunden för den svenska exporten.

Under det senaste decenniet har dock rollen för biomedicin, IT och andra vetenskapsintensiva områden ökat. Intäkterna från mode, design, multimediaprodukter, gastronomi, turism ökar.

17. Taiwan [BNP 55,080 $]

rika länder i Asien

Taiwan är en ö i den delvis erkända Kina med en befolkning på 23,5 miljoner, som faktiskt är en del av Kina. Landet har en kapitalistisk ekonomi, där myndigheternas kontroll gradvis minskar.

Mer än 70% av landets BNP består av tjänster, cirka 24% – industri. Taiwanesiska fokuserar alltmer på högteknologiska industrier (elektronik, kommunikation, IT) och arbetsintensiva industriföretag flyttar utomlands.

16. Saudiarabien [BNP $ 55 700]

oljeledning i Saudiarabien

Saudiarabien är det största landet på Arabiska halvön. Det gränsar till Qatar och Kuwait och blir därför rikare på grund av liknande källor – olja (25% av världens reserver) och gas. Denna bransch står för 45% av den totala BNP och 90% av råvarorna exporteras. Den andra största inkomstkällan är turism. Det stöds av den heliga staden i alla muslimer Mecka.

15. Island [BNP 56 070 USD]

Isländsk ekonomi

Ett stolt öland med oförutsägbara namn för geografiska drag är ett av de säkraste länderna i världen. På 1900-talet var Island ett exempel på en monokulturell ekonomi – fiske stod för en tredjedel av BNP fram till 2001.

Men nu diversifierar ekonomin, det finns en tonvikt på förnybar energi. Bankverksamhet, turism, information och bioteknik utvecklas. Det finns en export av fisk, aluminium, mediciner.

14. Nederländerna [BNP $ 58.340]

Holländsk ekonomi

Nyckelsektorer i den nederländska ekonomin: maskinteknik, petrokemikalier, varvsindustri, flygplanbyggande, elektronik, metallurgi, textilier, ölproduktion, turism.

I strukturen för BNP? är ockuperat av tjänstesektorn, cirka 24% – bygg och industri. Nederländerna betjänar också Rotterdam – en av de viktigaste hamnarna i världen när det gäller lastomsättning.

13. San Marino [BNP $ 61 580]

san marino ekonomi

Endast 33 tusen människor bor i denna dvärgstat, så det är inte så svårt att säkerställa en hög BNP per capita. Landet fungerar som en offshorezon och befriar utländska företag från skatter. Det hjälper till att stödja ekonomin.

Mer än en tredjedel av BNP kommer från tillverkningssektorn, cirka 18% – försäkring och banker, cirka 14% – offentlig förvaltning.

Turism är viktig för San Marino – 3 miljoner besökare kommer till landet årligen.

12. Hong Kong [BNP 64 930 USD]

Hong Kong ekonomi

Hong Kong är en annan speciell region i Kina med sin egen administration och administration. Den ekonomiska framgången för den tidigare brittiska kolonin är baserad på principen om att staten inte är inblandad i näringslivet och den fria marknaden. De flesta huvudkontor för internationella företag i Asien finns här.

Hong Kong är en fri hamn och offshore-zon utan moms. Punktskatter gäller endast för import av tobak, alkohol, metylalkohol, mineraloljor.

Cirka 90% av BNP genereras av tjänstesektorn. Viktiga sektorer i ekonomin: turism, finansiella tjänster, informationsteknologi.

11. USA [BNP 65 110 $]

rikaste länder

USA har en mycket mångfaldig ekonomi och den totala BNP är så hög att med 329 miljoner amerikanska invånare ligger den på 11: e plats när det gäller BNP per capita.

Landet har världens största ekonomi i nominella (allmänna) termer. Under de senaste 50 åren genererar det minst 20% av den totala BNP i världen.

Tjänster står för cirka 79,4% av BNP och industrin står för cirka 20%. Större export: Petroleumprodukter, lufttransport, bilar, mediciner, telekommunikationsutrustning, konsumentvaror.

10. Schweiz [BNP 66.200 $]

Schweizisk ekonomi

De 10 bästa rikaste länderna i världen öppnas av Schweiziska edsförbundet – planetens finansiella centrum. Statlig politik garanterar utländska investerares bankhemlighet, så här är de säkra på sina pengars säkerhet. Det är riktigt, på grund av detta är landets ekonomi alltmer beroende av utländska investeringar..

Landets viktigaste resurser är industri och handel. Schweiz är också ledande inom raffinering av guld. Den bearbetar 2/3 av sin världsproduktion. Merparten av exporten är farmaceutiska och kemiska produkter, maskiner, elektronik, klockor.

9. Kuwait [BNP 66 390 dollar]

lista över rika länder

Kuwait har cirka 9% av världens oljereserver, vilket ger landet nästan hälften av sin BNP och cirka 95% av dess export. De viktigaste försäljningsanvisningarna är Japan, Sydkorea, Indien, Taiwan. Kuwaitis är välmående, så 60% av arbetarna är utlänningar.

8. Förenade Arabemiraten [BNP 69 430 dollar]

Förenade Arabemiraten ekonomi

Förenade Arabemiraten är ett land som är rikt på oljereserver. Men trots detta fortsätter hon med traditionella ekonomiska sektorer: trädgårdsskötsel, transithandel, fiske och hantverk..

Landet har en fri ekonomisk zon Jebel Ali, internationella hamnar och utvecklad turism. Cirka 250 tusen turister per år kommer till Förenade Arabemiraten bara från Ryssland.

Det finns många arbetsmigranter i Förenade Arabemiraten. Av de nästan 10 miljoner människor är cirka 2/3 migrerande arbetare från Asien.

7. Norge [BNP 76 680 dollar]

Norsk ekonomi

Norge är ett av de starkaste länderna ekonomiskt, miljömässigt och socialt. Det rankas 48: e i termer av den totala BNP i världen, men sjunde – per capita.

Olja och gas spelar en stor roll i ekonomin, men utvinning av andra mineraler, den kemiska industrin, maskinteknik, varvsindustri, fiske, skogsbruk utvecklas också..

6. Brunei [BNP $ 80.380]

Brunei ekonomi

Den viktigaste inkomstkällan för Brunei, liksom för andra arabiska länder, är olja, som ger mer än 90% av utländska intäkter. Reserverna räcker för 400 tusen människor, så invånarna är välmående och landet har många tecken på lyx. Nästan hälften av arbetarna är invandrare från grannländerna.

Det är sant att levnadsstandarden i Brunei är mycket beroende av kungafamiljens medel, som den hanterar som Sultan vill.

5. Irland [BNP $ 83 400]

topp rika länder

Irland är ett europeiskt land med en befolkning på 4,9 miljoner. Det lyckas upprätthålla en hög BNP med en relativt hög arbetslöshet (5,7% 2018). Som jämförelse i Tyskland – 3%.

Innan krisen 2008 kallades den irländska ekonomin ”Celtic Tiger” och överträffade snabbt växande asiatiska länder när det gäller tillväxt. Under 2008-2010 var det en stor kris i banksektorn, arbetslösheten steg till 13%.

Irland återvänder nu till nivåerna före krisen. Grunden för dess ekonomi är läkemedel, informations- och multimedia-teknik, produktion av medicinsk utrustning, livsmedelsindustrin, maskinteknik..

4. Singapore [BNP 103.180 $]

Singapore ekonomi

Singapore är en stadsstat i Sydostasien, ett av världens ekonomiska centra. Tack vare sin välfungerande infrastruktur, teknik och innovationsnivå kallas det framtidens stad. Men samtidigt importerar landet mat, energi och vatten.

Singapore har 5,7 miljoner människor, men ekonomin i denna stad är bara så kraftfull att den rankas som fjärde när det gäller BNP per capita. Skäl för välstånd: ekonomisk frihet, stabilt investeringsklimat, laglydiga medborgare, frånvaro av korruption.

Transnationella företag är av stor betydelse för Singapore, därför är det beroende av den internationella ekonomiska agendan.

3. Luxemburg [BNP $ 108 950]

Luxemburgs ekonomi

Storhertigdömet Luxemburg rangerar 167: e i världen när det gäller territorium och 164 i termer av befolkning (119 tusen), men det är ett av de rikaste länderna i Europa och världen. Detta beror på offshore-zonen. Den enklare affärsmiljön har lockat mer än 1 000 utländska investeringsfonder och 200 banker till landet. Ingen annan stad i världen har så många kontor.

Grunden för Luxemburgs ekonomi är tjänster och handel, metallurgi, bank och finansiella tjänster. Liksom alla offshore-zoner är Luxemburg beroende av situationen i andra länder, så BNP sjunker i krisetider. Antalet personer under fattigdomsgränsen – 0%.

2. Macau [BNP $ 114.360]

Macau ekonomi

Macau är en autonom del av Kina med sin egen administrativa struktur. Ur ekonomisk synvinkel är det en separat stat.

Macau är en av de största hamnarna i världen och Las Vegas i Asien. Spelverksamheten står för cirka 40% av BNP. Befolkningen på öns autonomi är bara 653 tusen, varav varje sjunde person regelbundet går till kasinot. Världens största kasino, The Venetian, är också här.

Huvudproduktionen i Macau är fiske, tobak, ris och grönsaker.

1. Qatar [BNP $ 132 900]

rikaste landet

Qatar är det rikaste landet i världen enligt marinen. Detta beror på stor olje- och gasproduktion och en liten befolkning (2,6 miljoner).

Qatar är den tredje när det gäller gasreserver och den sjätte när det gäller oljeexport i världen. Denna ekonomisektor tillhandahåller 50% av BNP och 70% av intäkterna till statsbudgeten. 25% av BNP genereras av tjänstesektorn. Befolkningen bedriver också fiske och pärlbrytning. Jordbruket är svagt och täcker endast 10% av livsmedelsbehovet.

Trots sin rikedom är Qatar långt ifrån den europeiska bilden av en välmående stat. Här har en absolut monarki upprättats, politiska partier är förbjudna och demonstrationer är förbjudna..

Liknande artiklar
  • 7 bevisade sätt att omprogrammera hjärnor.

    Forskare vid Harvard School of Public Health fann att kvinnor som var mer optimistiska och stannade vakna…

  • avitaminosis

    För att få styrka måste du vara uppmärksam på din livsstil och regelbundet kontrollera med läkare. Konstant trötthet är ett tecken på vissa…

  • Handla medvetet

    Hur man blir en inflytelserik person Påverkan uppnås inte genom hot. Den är född utifrån en persons förmåga att inspirera och motivera andra…..

Betygsätt den här artikeln
( Inga betyg än )
Radgivare Froya
Webbplats med användbara tips för varje tillfälle
Comments: 2
  1. Henrik

    Vilka kriterier användes för att ranka länderna som de rikaste? Var Sverige ett av de länderna som kom med på listan?

    Svara
  2. Jenny Nyberg

    Vilka kriterier används för att avgöra vilka länder som är de rikaste? Är det bara baserat på BNP per capita eller inkluderar det också sociala och ekonomiska indikatorer? Finns det några överraskningar på listan över topp-20 rikaste länder i världen?

    Svara
Lägg till kommentarer