Vilka alkoholhaltiga drycker innehåller inte gluten

Vissa människors kroppar kan inte ta upp gluten, ett protein som finns i spannmål. Spår av ämnet lagras i produkter, alkoholhaltiga drycker efter tillverkning. De som har medfödd eller förvärvat intolerans bör välja säker glutenfri alkohol (gluten).

Öl

Glutenfri öl

I USA måste mat och dryck som är tillagda utan tillsats av vete, råg eller korn märkas; många sorter är märkta med en speciell symbol. Europeiska företag använder proteinbrytande enzymer i sin produktion och anger på flaskan att det inte finns någon gluten i öl.

Sprit

likörer

Destillerade starka drycker tillverkas utan gluten, alkoholer har det tekniskt inte. Med celiaki – intolerans mot denna substans av kroppen – finns det inga problem med användning av sprit eller konjak, även om biverkningar ibland kan uppstå.

Cider

Cider

Det är tillverkat av äpplen eller andra frukter, så det kan hänföras till listan med alkohol utan gluten. Cider är säkert för dem som är intoleranta eller överkänsliga för spannmål. Det är viktigt att alltid läsa etiketterna, eftersom vissa tillverkare använder korn i tillverkningen.

Vin

Vin

Alla typer av alkohol är säkra, inklusive hamn. Vid tillverkning av sädgrödor används inte – detta anges på etiketten. Det finns ingen speciell märkning för sådan alkohol, men det är säkert för personer med intolerans..

Gin

Gin

Många arter med en styrka på 37,5% tillverkas med tillsats av spannmål, så gluten finns i dem. Det finns inget ämne i den slutdestillerade produkten, men det finns ingen speciell märkning för den heller. Med intolerans kan gin drickas utan rädsla för biverkningar.

Rom

Rom

Destillerade arter innehåller inte protein, men de är inte märkta ordentligt, så läs kompositionen. Se upp för färdiga blandningar för att göra stark rom, inklusive spannmålssmak.

Skull

Skull

För matlagning används ris, koji-enzymer tillverkade av korn. Efter jäsning och andra processer finns det inget protein kvar, så sake är säkert att dricka vid allergier mot ämnet.

Tequila

Tequila

I produktionen används agave – en flerårig stamlös växt som inte innehåller protein. Glutenfri alkohol baserad på komponenten destilleras, så den är tillåten för användning vid olika typer av sjukdomar.

Vodka

Vodka

Alkohol tillverkas av potatis och andra ingredienser. Det finns ingen gluten i vodka, vilket indikeras av inskriptionen på flaskan. Sällan kan spår återstå, så det är alltid nödvändigt att läsa kompositionen för att förhindra konsekvenserna – magsmältningsstörningar, allergier.

Whisky

Whisky

Nästan alla sorter vid tillverkningstillfället innehåller ämnet, eftersom de är tillverkade av spannmål – havre, majs, ris. Den slutliga produkten har efter noggrann rengöring inget protein. Vissa personer med celiaki försöker undvika whisky, medan andra ofta dricker det utan att märka konsekvenserna..

Vin drycker

Vin drycker

De flesta av dem är tillverkade av kornprodukter. Det finns också glutenfri alkohol, men var försiktig: maltvarianter kan ha det. Om du har celiaki, var uppmärksam på vermouth, Jägermeister, champagne, brandy.

Betygsätt artikeln
Dela med vänner
Webbplats med användbara tips för varje tillfälle
Lägg till en kommentar

Genom att klicka på knappen "Skicka kommentar" godkänner jag behandlingen av personuppgifter och accepterar sekretesspolicy