...

Ersättning för oanvänd semester 2018: beräkningsprocedur

2018 års oanvända semesterdagar ger anställda rätten att ta ut ersättning. Proceduren för att beräkna ersättningen forskär sig beroende på om det är ackumulerad semester från Nattjänstlagen eller Kappahlens lagen. Med ett tydligt stöd om hur man räknar oanvänd semester ersättning kan anställda få rätt ersättning varje gång.

Artikeln i Ryska federationens arbetsrätt nr 122 föreskriver lagligen varje anställds rätt till en årlig semester på 28 dagar. Beräkning av vilotid görs i kalenderdagar med veckoslut. Den festliga och motsvarande period som faller på semester summeras med den huvudsakliga, men betalas inte. Efter ömsesidig överenskommelse mellan arbetstagaren och arbetsgivaren är semestern uppdelad i flera delar, varav en bör inte vara mindre än 14 kalenderdagar. Betalning av pengar istället för huvudperioden tillhandahålls inte, men ersättning utses endast i lag som anges i lag.

Vad är semesterersättning?

I arbetslagen fastställs arbetarnas rätt till grundläggande 28-dagars vila, som arbetsgivaren måste betala. För vissa arbetare ökar vilotiden, vilket motiveras av skadliga arbetsförhållanden. I en situation där extra dagar inte används på grund av arbetsbelastning eller av andra skäl har arbetaren rätt till monetär ersättning. Rysslands lag tillåter inte ekonomiska betalningar för den oanvända perioden för huvudsemestern. TK-överträdelse är böter.

Vid avresa har arbetstagaren eller deltidsarbetaren rätt till helt eller delvis kompensation för oanvänd semester. Betalningsbeloppet beror på längden på arbetet från mottagningsdatum eller förfluten tid från föregående semester. Ersättning för semesterlön i utbetalningsbeloppet för den årliga perioden periodiseras när arbetet uppnås på 11 månader. Delkompensationsersättningar beräknas baserat på den återstående outnyttjade perioden och den anställdes inkomst.

Enligt lagen beskattas medborgares inkomster. Med semesterpengar överförs till staten för inkomstskatt, som regleras av lagen om beskattning. Ersättning för semester är också inkomst, då gäller skatteavdraget för dessa betalningar. Du kan beräkna dig själv hur mycket som kommer att dras från kompensationsbetalningar med hjälp av kalkylatorn på specialiserade webbplatser.

En medborgare har rätt att skriva en ansökan om ersättning för outnyttjad extra vila, som tillhandahålls i mer än 28 dagar. Men arbetsgivaren kan vägra utan förklaring, medan skyldigheten att tillhandahålla vila kvarstår. Under inga omständigheter är det tillåtet att ersätta ytterligare dagar med ekonomiska betalningar till följande kategorier av anställda:

  • de som används i produktionen med skadliga och farliga arbetsförhållanden;
  • gravid kvinna
  • arbetare som inte fyllt 18 år.

Betalningsberättigande

Vid uppsägning av en anställd ska rätten till kompensationsbetalningar komma från det ögonblick då organisationens order träder i kraft. En arbetare kan dra nytta av arbetslagen och skriva ett uttalande om tillhandahållande av grundläggande och ytterligare vila, om uppsägningen inte sker på grund av skyldiga handlingar. Då betalas ingen ersättning och uppsägningsdatumet är den dag anställden lämnar semestern. Om en anställd har ”ackumulerat” outnyttjad vilotid, beräknas ersättning för ledighet vid uppsägning för hela den sammanlagda perioden.

Vissa kategorier av medborgare har extra helger, vilket kan kompenseras av ekonomiska betalningar. Delar som överstiger 28-dagarsperioden tillhandahålls arbetstagare med oregelbunden arbetstid och särskilda arbetsvillkor. Detta antal dagar med ytterligare vila fastställs i kollektivavtalet. Ersättningen beräknas utifrån situationen på ordinär semesterlön. Om en anställd beslutade att utöva sin rätt, och ansökan är undertecknad av chefen, kommer beräkningen av pengar att ske i nästa lön.

Domare hammare, pengar och miniräknare

Ersättning för oanvänd semester utan uppsägning 2018

Arbetsgivaren är ansvarig för att det avtalade schemat inte följs. I vissa fall, när en anställds närvaro på arbetsplatsen krävs för produktionsbehov, flyttas semestertiden, men endast med den anställdes skriftliga medgivande. För minderåriga är överföring av vilodagar till nästa år inte tillåtet. Kompensation i monetära termer för grundläggande vila är förbjuden på lagstiftningsnivå om det sker utan avskedande av medborgare. Det finns inga förskottsbetalningar för oanvänd semester.

Det finns ofta fall då den anställde inte vilade den föreskrivna perioden under innevarande år och semesterackumulationen inträffade. Men för kompensation för oanvänd semester 2018 visas administrativa böter kontant. Om betalningen görs och detta bekräftas av ett dokument, är företag eller tjänstemän ansvariga:

  • i händelse av en primär överträdelse ligger böterna för tjänstemän och företagare mellan 1 000 och 5 000 rubel, för organisationer från 30 000 till 50 000 rubel.
  • vid upprepad kränkning ökar bötesbeloppet för enskilda företagare och tjänstemän från 10 tusen till 20 tusen rubel (med eventuell diskvalificering av tjänstemän) och för organisationer från 50 tusen till 70 tusen rubel.

Vilken semester kan ersättas med monetär ersättning

Det finns en allmän princip för arbetsgivare – kompensation av lediga dagar med kontant betalning är endast tillåten vid uppsägning av en anställd. För de anställda som fortsätter att arbeta är återbetalning av vilodagar med pengar endast delvis möjligt om arbetaren har rätt till ytterligare eller längre tid. Ersättning för outnyttjad semester 2018 i en ökad del av den efter ansökan av den anställda debiteras lärare, personer med funktionsnedsättning, läkare och idrottare, medborgare som är anställda i farligt arbete och (eller) på skadliga arbetsvillkor.

Arbetsgivaren har rätt att vägra att kompensera semester till gravida kvinnor, mindreåriga anställda och arbetare som arbetar med farligt arbete, eftersom dessa kategorier av medborgare enligt lag är förbjudna att betala lagliga vilopengar. Minsta tillåtna vila (speciella arbetsvillkor) är 7 dagar. Om en anställd får en extra semesterperiod, till exempel en 12-dagarsperiod, har han rätt att få kontantbetalningar för 5.

Vem är berättigad att få

Den årliga betalda semestern består av två delar – den huvudsakliga, som varar i 28 dagar och en ytterligare, vars egenhet bestäms av arbetstagarens arbetsvillkor och på lagstiftningsnivå. Kategorier av medborgare som har rätt till extra semester kan få ett monetärt återbetalning för oanvänd semester 2018, om förbudet inte anges i den ryska federationens arbetslag. Listan över kategorier av arbetare vars semester är mer än 28 dagar och som har rätt till en monetär kompensation av semesterlön som överstiger den fastställda normen:

  • arbetare som är anställda i arbete med skadliga och (eller) farliga arbetsförhållanden (artikel 117 i Rysslands arbetskod).
  • arbetare med en särskild karaktär av arbetet (artikel 118 i Rysslands arbetslagstiftning).
  • arbetare med oregelbunden arbetstid (artikel 119 i Rysslands arbetskod).
  • arbetare anställda i Fjärran Norden (senioritet) och motsvarande områden (artikel 321 i Rysslands arbetslagstiftning)
  • lärare (artikel 334 i Rysslands arbetskod).
  • idrottare och tränare (artikel 348.10 i Rysslands arbetskod).
  • medicinska arbetare (artikel 350 i Ryska federationens arbetslag).

Flicka och väska

Beräkningsprocedur

Lagen tillåter att endast en del som överstiger en 28-dagarsperiod ersätter med monetär ersättning. Betalningar görs baserat på ansökan från den anställda och revisoren beräknar betalningen för den ackumulerade perioden. Till exempel utnyttjade inte en anställd rätten till ledighet i två år (det fanns en överföring), tillsammans med en extra helg, måste företaget tillhandahålla 64 dagar, minus 56 som är huvudperioden, kompensation är möjlig för 8. Resten utfärdas med ledighet.

Det finns situationer då en arbetare använde alla dagar i huvudsemestern varje år och ytterligare lediga dagar samlas över flera år. Sedan är frågan om ersättningspengar baserat på det totala antalet alla dagar för hela den anställdes period i denna organisation. Ersättning för outnyttjad semester under 2018 är inte arbetsgivarens skyldighet om arbetstagaren inte avskedas, utan rätten. Baserat på artikel 126 i Rysslands arbetslag, kan ledningen vägra att ge anställda ledighet och betalning.

Ersättning för outnyttjad ledighet vid uppsägning 2018

En anställd i företaget arbetade från anställningstillfället i mindre än 11 ​​månader och beslutade att sluta, företaget likviderades eller kontraktet löpt ut. Förutom den förfallna lönen beräknar finansavdelningen ersättning för oanvänd ledighet vid uppsägning. Medarbetarnas intäkter beaktas, lön och bonus summeras. För att bestämma betalningen, använd formeln:

(S / 29.3) / 12 * Kn, var,

S – arbetstagarens inkomst under det kalenderår som föregick uppsägningen;

Kn – alla inställda dagar för perioden (bestämd med formel 2.33 multiplicerad med N (fullarbetade månader)).

Ersättning för oanvänd semester 2018 kan beräknas oberoende med hjälp av ovanstående formel. Du vet att under det senaste året fem månader och fyra dagar arbetade uppgick lönen till 300 tusen rubel. Vi anger data istället för bokstäverbeteckningarna och får: (300000 / 29.3) / 12 * 12 = 10238 rubel. För att få kompensationsbetalningar i sin helhet med beloppet årliga betalningar är det nödvändigt att arbeta i företaget 11 månader från datumet (datum) för mottagandet. Formeln gäller: (S / 29.3) / 12 * K, där K är de dagar som anges för semesteråret.

Hur man beräknar antalet dagar

För att bestämma hur många dagar arbetstagaren har rätt till, vilket belopp som ska ackumuleras, är det nödvändigt att sammanfatta de perioder för vilka vila inte tillhandahålls. Det finns få sådana perioder, och med korrekt pappersarbete är det inte svårt att beräkna antalet dagar som dras från den totala varaktigheten för den anställdes arbete i företaget. Perioderna går inte in i upplevelsen:

  • Frånvaro av arbetare på jobbet utan goda skäl (frånvaro), inklusive om arbetstagaren inte lämnade in en ansökan i tid eller avlägsnades från arbetet av ledningen.
  • Mammaledighet, men mammaledighet (mammaledighet) utgör rätten till ledighet.
  • Semestrar ”på egen bekostnad”, det vill säga utan lön, men endast om deras varaktighet under året överstiger 14 dagar.

Kalendern

Högtider

Den obligatoriska semesterperioden enligt artikel i Rysslands arbetslagstiftning 115 – 28 kalenderdagar (bas). Baserat på situationen måste arbetaren tillhandahålla vila under den faktiskt arbetade perioden och för denna beräkning görs. Ett undantag är perioderna med bekräftad frånvaro från arbetsplatsen, som anges i arbetstidsdagbok. Arbetsgivaren har inte rätt att efter eget gottfinnande utesluta några dagar från semesterregistret och styrs endast av lagens artikel. Tid som går in i faktureringsperioden:

  • Direkt utförande av arbetsuppgifter enligt ett kontrakt, jobb eller arbetsinstruktion.
  • Fortsättningskurser i riktning mot arbetsgivaren.
  • Studien lämnar under sessionens längd eller vid antagning till utbildningsinstitutionen, bekräftad av institutionens intyg.
  • Affärsresor som måste sammanfalla med bekräftelsen av frånvaron från arbetet.
  • Tillfälligt funktionshinder (sjukfrånvaro). Arbetsgivaren har rätt att verifiera dokumentets äkthet genom att kontakta en medicinsk institution med ett officiellt brev.
  • Statstjänst (tjänst), engagemang i militär utbildning.
  • Tvingad driftstopp på grund av arbetsgivarens fel.
  • Lämna utan lön om det är lika med eller mindre än 14 dagar efter faktureringsperioden.

Från praktiken, om en anställd avskedades från företaget och domstolen kunde bevisa olagligheten i arbetsgivarens handlingar, ingår också perioden med ofrivillig arbetslöshet i semestern. Lagen föreskriver ytterligare vila för särskilda arbetsvillkor, vilket förklaras i artiklarna i Rysslands arbetslagstiftning 116-119. Denna förmån gäller följande kategorier av arbetare och är förankrad i tillhandahållandet av ett kollektivt arbetskontrakt:

  • Anställd i en produktion eller annan arbetsplats med en speciell karaktär (bestämd av Ryska federationens regering).
  • Personal som arbetar i skadliga och (eller) farliga arbetsförhållanden (förändringar bestäms av branschens regler och lagar).
  • Med oregelbunden arbetstid.

Semesterberäkningsformel

För att betala för hela eller delvis vila är det nödvändigt att beräkna arbetarens genomsnittliga dagslön. Lönen för positionen och bonusutbetalningarna beaktas oavsett karaktär. Vissa företag införde betalningar relaterade till mått på socialt stöd, som inte kan inkluderas i den genomsnittliga dagslönen. Dessa är: betalning för resor till arbetsplatsen; materiellt stöd; betalning för måltider, hyra en lägenhet, utbildning. För att beräkna det genomsnittliga dagslönen används formeln:

Genomsnittligt dagslön = ZPf. / 12 månader / 29,3

Var,

– koefficient 29,3 – det genomsnittliga antalet kalenderdagar i månaden;

– Z PF. – det lönebelopp som upplupits för beräkningsperioden.

Semesterberäkning

Hur man får ersättning

För att kompensera för outnyttjad grundläggande ledighet under 2018 krävs att det lämnas ett undertecknat ansökningsformulär till ledningen. Beräkningen av semesterlönen baseras på de faktiska arbetade timmarna. Du kommer inte att kunna få ersättning för nästa huvudperiod, och beslutet att tillhandahålla ekonomisk kompensation för ytterligare en viloperiod fattas endast på grundval av ledarens goda vilja. Men det finns en chans att inte vila och få pengar – detta är uppsägning eller uppsägning av kontraktet och anställningen en dag.

Betygsätt den här artikeln
( Inga betyg än )
Radgivare Froya
Webbplats med användbara tips för varje tillfälle
Comments: 2
  1. Jansson Emil

    Kan du vänligen förklara beräkningsproceduren för kompensationen av oanvänd semester 2018? Jag är nyfiken på hur det fungerar och vilka faktorer som tas med i beräkningen. Tack på förhand!

    Svara
    1. Hugo Carlsson

      För att beräkna kompensationen för oanvänd semester 2018 behöver du först ta reda på hur många dagar du hade kvar av din semester som du inte använde under året. Sedan multiplicerar du antalet oanvända semesterdagar med din dagliga lön för att få fram den totala kompensationen. Det är också viktigt att ta hänsyn till eventuella avdrag som kan göras, t.ex. för semesterlöneersättning eller eventuella avskrivningar av semesterdagar. Andra faktorer som kan påverka beräkningen är din anställningsform, arbetstidens förläggning och eventuella kollektivavtal. Det bästa är att kontakta din arbetsgivare eller fackförbundet för att få en exakt beräkning av din kompensation för oanvänd semester.

      Svara
Lägg till kommentarer